Google spremenil politiko piškotkov

Google spremenil politiko piškotkov

Trenutno vse piškotke brskalnik vidi enako, zato je težko izbirno izbrisati piškotke tretjih oseb.

Na Googlovi konferenci za razvijalce je iskalniški velikan objavil, da bo začel izvajati nove ukrepe za varovanje zasebnosti, vključno z enostavnejšim nadzorom za blokiranje sledenja piškotkom v spletnem brskalniku Chrome. Prav tako prepoveduje drugo vrsto spletnega sledenja, imenovano fingerprinting (prstni odtis).

1. Kaj so spremenili pri Googlu?

Splošna ideja je, da uporabnikom zagotovijo več nadzora nad tem, kako so njihovi podatki v skupni rabi. Piškotki so lahko zelo koristni, saj vam omogočajo trajno prijavo na spletno mesto ali shranjevanje vaših nastavitev. Le malo uporabnikov želi blokirati vse piškotke in izgubiti te ugodnosti. Poleg teh ugodnosti pa piškotki dovoljujejo spletnim mestom, da vam sledijo, kjerkoli na internetu ste. Zato se vam lahko med brskanjem prek spleta prikaže oglas za izdelek, ki ste ga nedavno iskali na nekem drugem spletnem mestu. Kompromis je, da izključno spletnemu mestu, ki je prvotno nastavil piškotek, dovolite, da do njega dostopa in blokira piškotke tretjih oseb, kar drugim otežuje sledenje z uporabo teh piškotkov. S piškotkom SameSite morajo razvijalci izbrati piškotke, ki so na voljo drugim. SameSite preprosto ustavi pošiljanje piškotka, ko ta prejme zahtevo od drugih spletnih mest. Obstajajo nekatere varnostne izboljšave, ki prihajajo s tem, toda glavni cilj je preprečiti sledenje.

Google se zavzema tudi proti tehnikam sledenja brez piškotkov, kot je ‘fingerprinting’ brskalnika. Izraz predstavlja različne tehnike preverjanja, kaj naredi uporabnikov brskalnik edinstven. Gre za podobno stvar, kot so piškotki, le da vse te podatke in informacije zbira brez našega vedenja, kar pomeni, da ni transparentnosti, mi kot uporabniki pa nad tem nimamo nobenega nadzora.

Trenutno vse piškotke brskalnik vidi enako, zato je težko izbirno izbrisati piškotke tretjih oseb. Ker ta sprememba med drugim tudi olajša prepoznavanje sledilnih piškotkov v brskalniku, jih uporabniki lažje izbrišejo. Zaradi Googlovega globoko integriranega piškotka za prijavo je malo verjetno, da bo omejil Googlovo lastno sposobnost, da vidi, kaj počnete v spletu. Glede na to, da je Chrome izjemno priljubljen, lahko nova funkcija bistveno spremeni ravnovesje spletnega oglasnega ekosistema, v katerem že prevladujeta Google in Facebook.

[cl-review quote=”Splošna ideja je, da uporabnikom zagotovijo več nadzora nad tem, kako so njihovi podatki v skupni rabi. ” author=”” occupation=”” type=”quote” layout=”clean” quote_size=”25px” italic=”1″]

2. Kaj so piškotki in kako delujejo?

Piškotki so majhne datoteke, shranjene na uporabnikovem računalniku. Zasnovani so tako, da vsebujejo skromno količino podatkov, specifičnih za določeno stranko in spletno stran, do katerih lahko dostopa spletni strežnik ali odjemalski računalnik.
Spletni oglaševalci uporabljajo piškotke, da bi izvedeli več o potrošnikih na podlagi njihovega vedenja pri spletnem brskanju in temu ustrezno ciljali oglase. Piškotki so datoteke, ki jih spletne strani namestijo na računalnik obiskovalca, potem ko ta da soglasje.
Piškotki so lahko tudi koristni: spletna mesta omogočajo prednaložitev vaših prijav in gesel, vendar pa omogočajo tudi, da spletna mesta sledijo vašemu nadaljnjemu brskanju po spletu.

3. Zakaj sploh spremembe?

Google in druga velika tehnološka podjetja so pod ogromnim pritiskom, da uporabnikom zagotovijo, da je njihova zasebnost v varnih rokah in da imajo uporabniki nadzor nad tem katere podatke dajo v skupno rabo. Odkar je izbruhnil škandal Cambridge Analytica, so se javnost in regulatorji glasneje začeli spraševati o tem, kako tehnološke družbe zbirajo in izkoriščajo podatke uporabnikov.
Preglednost, informacije in izbira – ne konec ali celo upočasnitev prakse spletnega zbiranja podatkov – je bil odgovor tehnološke industrije.
Apple se je postavil kot podjetje, ki ceni zasebnost. Facebook se je poskušal preoblikovati v podjetje, ki ceni zasebnost, čeprav še ni napovedal nobenih podrobnosti o tem, kako bo preprečil zbiranje ali boljšo zaščito vaših podatkov. Zdaj je Google okrepil svoja prizadevanja za boljše varovanje osebnih podatkov.

https://www.theverge.com/

https://techcrunch.com/

https://mashable.com/

https://web.dev/samesite-cookies-explained/