Interno komuniciranje

Odnosi z interno javnostjo ključni za pozitivno podobo podjetja

Ob omembi odnosov z javnostmi verjetno najprej pomislite na dejavnosti, ki jih podjetje izvaja, da se predstavlja strankam, potrošnikom, različnim interesnim skupinam in splošni javnosti. Prav tako, morda pa celo še bolj pomembna javnost vsakega podjetja oziroma organizacije pa je notranja oziroma interna javnost.

Richard Branson je nekoč dejal, da če dobro skrbiš za svoje zaposlene, ti dobro skrbijo za tvoj posel, kar pomeni, da so odnosi z interno javnostjo in interno komuniciranje izjemno pomembni, pravzaprav ključni za uspešno delovanje vsakega podjetja oziroma organizacije. S pristno interno komunikacijo poskrbimo, da so najdragocenejši deležniki vsakega podjetja, to so njegovi zaposleni, redno obveščeni o dogajanju v podjetju in seznanjeni s pomembnimi informacijami. Zadovoljstvo in tudi nezadovoljstvo zaposlenih se širi izven meja podjetja k zunanjim javnostim, zaradi česar je proaktivna, odprta, motivacijska interna komunikacija ključna za pozitivno podobo podjetja.

Kaj so odnosi z interno javnostjo in zakaj so pomembni?

Gre za področje internega komuniciranja, ki v splošnem zajema način posredovanja informacij v podjetju od vodstva navzdol, od spodaj navzgor ter med različnimi oddelki in ekipami v podjetju. Razlogov, zakaj interno komuniciranje vključiti v strateški načrt komuniciranja, je več, najpomembnejši pa so, da z obravnavo interne javnosti kot najpomembnejšega deležnika vzpostavimo zaupanje z zaposlenimi, povečamo njihovo stopnjo zavzetosti in izboljšamo možnost izmenjave znanj.

Močni odnosi z interno javnostjo pomagajo okrepiti tudi prizadevanja podjetij na področju komuniciranja z zunanjimi javnostmi. Če »obraz«, ki ga predstavljate zunanjim javnostim, ni enak tistemu, ki ga doživljajo vaši zaposleni, lahko to povzroči nezaupanje zaposlenih, kar vpliva na delovno vzdušje in motiviranost. Danes, ko lahko nezadovoljni zaposleni na družabnih omrežjih hitro in preprosto razkrijejo stvarnost življenja v podjetju, lahko to vodi v neskladnost v odnosih z zunanjimi javnostmi. Zato mora podjetje svoji interni javnosti nameniti posebno pozornost, saj je ta njihov prvi in najpomembnejši ambasador.

Dobra novica za vse, ki doslej odnosom z interno javnostjo niste posvečali velike pozornosti, je, da lahko učinkovito interno komunikacijo vzpostavite relativno preprosto. Delo na tem področju je tek na dolge proge, a začetek ni težak. V MA marketingu imamo na področju internega komuniciranja bogate izkušnje, zato ne oklevajte in nas pokličite.

[cl-review quote=”Če »obraz«, ki ga predstavljate zunanjim javnostim, ni enak tistemu, ki ga doživljajo vaši zaposleni, lahko to povzroči nezaupanje zaposlenih, kar vpliva na delovno vzdušje in motiviranost.” author=”” occupation=”” type=”quote” layout=”clean” italic=”1″]

Interno komuniciranje

Potrebujete pomoč pri internem komuniciranju?

Z veseljem vam pomagamo!

Špela Bovha
spela.bovha@mamarketing.si
031 703 580