Vpliv družabnih medijev

Instagram ali Facebook? Kateri kanal je boljši za marketinško promocijo?

Glede na število dnevnih uporabnikov bi bilo verjetno najbolje ves proračun za digitalni marketing vložiti v Facebook. Pa bi s tem dosegli želeno?

Danes ima Instagram 800 milijonov mesečnih uporabnikov in postaja eden izmed najbolj priljubljenih kanalov socialnih omrežij. Po številu uporabnikov Facebooku, ki ima 2 milijardi mesečnih uporabnikov, od tega se jih 76% dnevno prijavi v Facebook,  ne more konkurirati, ni pa izključeno, da ga bo, če se bo trend rasti nadaljeval, v prihodnost dohitel ali celo prehitel. Tudi v oglaševanju.

Kateri kanal je torej boljši za marketinško promocijo?

Glede na število dnevnih uporabnikov, bi bilo verjetno najbolje ves proračun za digitalni marketing vložiti na Facebook toda ali bi s tem dosegli želeno? Pri tem je smotrno upoštevati, da ne gre le za količino prikazov temveč za kakovost, za to, da vas vidijo pravi ljudje. Alfred Lua iz Buffer-ja je raziskal algoritma, ki ju uporabljata Facebook in Instagram Postavil je nekaj zanimivih tez, ki so se pri testiranju izkazale za pravilne. Algoritem za družabna omrežja se nanaša na kodo, ki določa, katere objave vidijo uporabniki in v kakšnem vrstnem redu – omogočajo, da vidimo tisto kar nas v resnici zanima oz. vidimo manj tistih objav, ki nas ne zanimajo. Posledično je z uvedbo novega algoritma na Facebooku (le-ta po novem spodbuja bolj osebne stike z ljudmi, ki jih dejansko poznamo) prišlo do zmanjšanja izpostavljenost tretjih oseb (blagovnih znamk) in javne vsebine. Zmanjševanje prisotnosti tretjih oseb naj bi kanal vrnilo bolj osebnim stikom s prijatelji in družino, hkrati pa spodbudilo podjetja na plačljivo oglaševanje.

Prednosti obeh

Po raziskavah je Instagram boljši pri neposrednem trženju (direct marketing), kjer gre za sodelovanje s sledilci/kupci, širjenje prepoznavnosti blagovne znamke, prikazovanje novih izdelkov/storitev in primerjalno nakupovanje ter vplivnostnem (influencer) marketingu. Odličen je za ciljno skupino mlajšo od 30 let, še posebej najstnike. Velja za stilski vir, idealen kraj za informiranje o novih trendih, odkrivanju novih stvari ter sledenju priljubljenih slavnih oseb. Prevladuje v panogah kot so moda, lepota, arhitektura, fotografije in novice o slavnih.

Facebook ostaja najboljši pri starejši publiki, dokler uporabljate plačljive oglase. Prav tako je Facebook boljši za distribucijo informacij, ker omogoča lažje vodenje uporabnikov na spletne strani tretjih oseb (primer je spletna trgovina), saj deljenje povezav (linkov) v objavah in komentarjih na Instagramu ni omogočeno.

[cl-review quote=”Izbira prave platforme je odvisna od tega kaj potrebujete. Razmisliti morate o ciljih, ki jih želite s posamezno kampanjo doseči. Različne možnosti in ciljne skupine so lahko koristne za nekoga in nekoliko manj za nekoga drugega.” author=”” occupation=”” type=”quote” layout=”clean” quote_size=”25px” italic=”1″]

Za dosego čim večjega marketinškega učinka pri obeh velja upoštevati nekaj nasvetov:

Ne opustite Facebooka. Zaradi svojega velikega dosega in poudarka na deljenju vsebin, ostaja pomemben. Odličen je za objavljanje novic in vsebin o blagovnih znamkah, medtem ko je Instagram učinkovitejši pri izgradnji ugleda blagovne znamke in odnosov s strankami.

Uporaba vizualne vsebine (slike & videi). Boljše od le tekstovnih objav deluje v obeh kanalih, na Instagramu pa je sploh pomembna.

Ustvarite izvirno vsebino. Objavljanje in deljenje vsebin drugih je za Facebook sprejemljivo, medtem, ko je na Instagramu manj prostora za deljenje drugih slik, zato je potrebno vlaganje v močno, izvirno vsebino.

Uporabljajte hashtage (#). Navedite vse potrebne #, da bodo vašo objavo videle prave osebe. Še posebej to velja za Instagram, kjer razen v biografiji, ne morete deliti spletnih povezav. V opisu jih je lahko največ 30, lahko pa jih več dodate še v komentar svojih objav.

Ustvarjajte natečaje. Zavedajte se, da gre za brezplačno oglaševanje, ko uporabniki promovirajo vaše izdelke na svojih slikah zato izkoristite prednosti na Instagramu. Ne pozabite le ustvariti izvirnega # za oglaševalsko kampanjo.

Bodite dosledni, uporabljajte konsistentne teme in se jih držite. Bolj, ko se osredotočite na neko področje, boljše je.

Optimizirajte svojo biografijo in opis. Na Instagramu lahko le tam govorite o sebi.

Izbira prave platforme je odvisna od tega kaj potrebujete. Razmisliti morate o ciljih, ki jih želite s posamezno kampanjo doseči. Različne možnosti in ciljne skupine so lahko koristne za nekoga in nekoliko manj za nekoga drugega. Različne raziskave kažejo, da je Instagram lahko boljša izbira za promocijo in krepitev sodelovanja s ciljnimi skupinami, jaz pa se strinjam z mnenjem, da je za dosego najboljšega marketinškega učinka najbolje uporabljati Facebook in Instagram hkrati ter tako izkoristiti vse prednosti, ki jih posamezni kanal ponuja. Ne opustite Facebooka temveč vzporedno delajte na svoji Instagram prisotnosti.

https://99designs.com/blog/business/instagram-vs-facebook-marketing/

https://www.smartinsights.com/social-media-marketing/social-media-strategy/new-global-social-media-research/

https://wearesocial.com/uk/blog/2018/01/global-digital-report-2018

https://www.dreamgrow.com/instagram-facebook-advertising/